In Denmark’s fourth-largest city of Aalborg, Copenhagen-based architecture firm Sangberg has designed a deceptively simple parking garage that offers much more than parking spaces. Dubbed the Parking House G2, the monolithic building features a dynamic and lightweight facade of extruded aluminum slats that “animates itself” in different ways depending on how and from where it’s viewed. The aluminum slats of the playful graphic facade were also engineered with reusability in mind and to encourage the growth of habitat for birds and insects. 

a white-silver rectangular building with a P on it, marking it as a parking structure. the building is surrounded by trees and grass. a road is in the forgeround

Located in a part of Aalborg that’s currently being transformed from an industrial harbor to a new multi-use neighborhood, the Parking House G2 references the industrial heritage of its surroundings with its monolithic aluminum construction, while injecting new life with its sculptural appearance. “Whether you’re driving by in a car or you’re passing by as a pedestrian, your experience will differ as the facade animates itself in accordance to the speed travelled,” the architects said on the Sangberg blog. “The expression also changes whether it is viewed nearby or far away, from straight on or from the side – and with the light conditions and seasons.”

on the left an up-close view of the slats on the building's facade. on the right an image of intricate, crossing metal structures.

The building’s facade gets its dynamic characteristics from the subtle variations in the profiles of the light gray aluminum slats that surround the concrete frame like a piece of cloth. In addition to creating a textural expression, the angled slats are spaced apart to let natural light and ventilation into the building. The facade also provides opportunities for greenery to take hold, a feature that was inspired by the master plan for the area that includes a green buffer zone along Nyhavnsgade, a major thoroughfare near the harbor.

a night-time sideview of a silver, rectangular parking building

Related: Denmark’s first timber parking garage will be enveloped in greenery

Completed over two years, the 15,200-square-meter building includes 590 parking spaces. The aluminum facade can be easily disassembled and recycled for use in other building projects. Its compact build, sustainable design, and its playful facade earned the project an Aalborg Municipality building award. 

+ Sangberg

Images by Ramus Hjortshøj – COAST Studio





Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here